Hz. Havva nasıl yaratıldı? İlk kadının yaratılmasının öyküsü

Hz. Havva nasıl yaratıldı? İlk kadının yaratılmasının öyküsü


İlk insan Hz. Adem ve ilk kadın da Hz. Havva’dır. Allah ilk önce Hz. Adem’i yarattı ve sonra da ona eş olsun diye de Hz. Havva’yı yarattı. Bursevi, Ruhul Beyan tefsirinde Hz. Havva’nın yaratılmasını şöyle anlatıyor.

Hz. Havva nasıl yaratıldı?

Hz. Havva’nın, Hz. Âdem'in cennete girmesinden önce mi, yoksa girdikten sonra mı yaratıldığı konusunda da görüş ayrılıkları vardır. Abdullah b. Mes'ud'dan gelen şu rivayet, Hz. Havva'nın, Hz. Adem cennete girdikten sonra yaratıldığını gösterir: 

"Allah, cenneti yaratarak Hz. Adem’i oraya yerleştirdiğinde, Adem tek başına kaldı. Arkasından da ona uyku verdi, sonra sol eğe kemiklerinden birini aldı ve bundan Hz. Havva'yı yarattı. Hz. Âdem uyandığında, Havva'yı baş ucunda oturur buldu. 

Hemen ona: "Sen kimsin?" diye sordu. 

O da: "Ben bir kadınım" dedi. 

"Niçin yaratıldın?" diye sordu.

Havva: "Senin benimle ve benim de seninle huzur bulmamız için" cevabını verdi. 

Melekler: "Ey Âdem! Onun adı nedir?" diye sordular. 

Hz. Âdem: "Havva" dedi. 

Melekler: "Niçin?" diye sordular. 

Hz. Âdem: "Çünkü o, bir canlıdan yaratıldı" cevabını verdi. 

İlgili - Kur’an’da Hz. Adem’in kıssası ve İblis’in isyanı

Şüphesiz Allah, annesiz olarak Hz. Havva'yı yaratmıştır. Çünkü yalnızca baba olan Hz. Adem’den var etmiştir. Babası olmadan yalnızca anneden yarattığı kişi de Hz. İsa’dır. Bu ikisinin dışında kalanlar, bir anne ve bir babadan meydana gelmişlerdir ki, bunlar da Hz. Adem'in çocuklarıdır. Ancak Hz. Adem'in kendisi, annesiz ve babasız olarak yaratılmıştır."

Akılları şaşırtacak şekilde yaratmış olduğu varlıklarla İlahî sanatının hayret uyandıran sırlarını ortaya koyan Allah’ım! Sen ne yüce ve ne büyüksün, seni takdis ve tenzih ederek teşbih ederim. (Bursevi, s. 122-123)


Kaynak:

İsmail Hakki Bursevi, Ruhul-Beyan Tefsiri, Cilt 1, Damla Yayınevi, İstanbul. 

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url