Hz. Peygamberin “Sizin adınıza en çok endişe ettiğim şey” dediği nedir?

Hz. Peygamberin “Sizin adınıza en çok endişe ettiğim şey” dediği nedir?


Hz. Peygamber (s.a.v.): “Sizin adınıza en çok endişe ettiğim şey, küçük şirktir.” diyor. Peki, küçük şirk nedir? İsmail Hakki Bursevi, Ruhul-Beyan tefsirinde bunu şöyle anlatıyor:

Küçük şirk nedir?

Mümin olan kimsenin ilim ve amel gibi güzel şeylerle süslenmesi, hatadan ve ayak sürçmesi gibi şeylerden de uzak durması gerekir. Rabbinin rızâsından başka bir şey düşünmeyerek ibadet ve taatte bulunmalıdır. Düzgün bir kalble Rabbine ibadet ve kulluk etmelidir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) hadislerinde şöyle buyurmuştur: "Sizin adınıza en çok endişe ettiğim şey, küçük şirktir,” 

Küçük şirk nedir? sorusu üzerine şöyle buyurmuştur: "Riyadır. Yüce Allah, kullarını amelleriyle cezalandıracağı, ya da mükafatlandıracağı o günde: ‘Dünyada iken, kendileri için gösterişte bulunduğunuz kimselere gidin hele, onların yanında siz bir hayır bulabilecek misiniz? Buyurur’. Bu kimselere böyle denmesinin nedeni, onların dünyada işledikleri amellerinin sırf bir aldatmacadan ibaret olmasındandır. Nitekim âhirette de kendilerine böylesi bir muamele uygun görülecektir. Bu ifadeler Tenbihu'l-Gafilin'de de böyle geçiyor. (s. 82)


Kaynak:

İsmail Hakki Bursevi, Ruhul-Beyan Tefsiri, Cilt 1, Damla Yayınevi, İstanbul. 


Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url