Takva nedir ve Kur’an’da nasıl anlatılıyor?

Takva nedir ve Kur’an’da nasıl anlatılıyor?

Takva nedir?

Takva, insanın kendisini Allah'ın koruması altına koyarak ahirette zarar ve acı verecek şeylerden iyice koruması, diğer bir ifade ile günahlardan sakınması ve iyiliklere sarılması diye tarif olunur. (s. 161)

Takva (kötülüklerden korunma) Kur’an’da nasıl anlatılıyor?

Kur'an'da ittika (sakınma) ve takva üç derece üzerine zikrolunmuştur ki, 

Birincisi; ebedi azabdan sakınmak için Allah'a şirk koşmaktan kaçınmakla iman “Ve onları takva kelimesine bağladı.” (Fetih, 48/26) gibi. 

İkincisi; büyük günahları işlemekten ve küçük günahlarda ısrar etmekten sakınmak ile farzları eda etmektir ki) şer'an (İslam'da) bilinen takva budur. “O ülkelerin halkı inanıp Allah'ın azabından korunsalardı.” (A'raf, 7/96) gibi. 

Üçüncüsü; kalbinin sırrını Allah'tan meşgul edecek her şeyden kaçınmak ve bütün varlığı ile Allah Teala'ya yönelmek ve çekilmedir ki, bu da “Ey iman edenler! Allah'tan, O'na yaraşır biçimde korkun.” (Al-i İmran, 3/102) emrindeki gerçek takvadır. Bu mertebe, o kadar geniş ve o kadar derindir ki, bu mertebedeki insanların derecelerine göre farklı tabakalara ayrılır. Ve peygamberlerin yüce himmetlerinin ulaştığı derecelere kadar çıkar. (s. 162)


Kaynak

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, Cilt 1, Azim Dağıtım, İstanbul. 

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url